RAU Rector Costel Negricea took part in a significant DHC Ceremony at the “Carol Davila” UMF University
mai 12, 2022
O nouă recunoaştere internaţională pentru Rectorul Universităţii Româno-Americane Costel Negricea
iulie 29, 2022
Show all

Analiză profundă cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

1. Analiză profundă cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

Dezbaterea organizată de HMM Journal & RDC Magazine (http://holisticmarketingmanagement.ro/dezbatere-hmm-journal-rdc-magazine-microeconomie-macroeconomie-constrangeri-si-oportunitati-economice/; https://www.crd-aida.ro/2022/05/dezbatere-hmm-journal-rdc-magazine-microeconomie-macroeconomie-constrangeri-si-oportunitati-economice/) în ziua de 26 mai 2022 a fost deschisă de Rectorul Universității Româno-Americane, Prof. univ. dr. Costel Negricea, Membru de onoare şi Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei. Domnia Sa a evidenţiat de la bun început importanţa unei cât mai bune pregătiri a studenților ca forță de muncă a viitorului pe baza excelenţei educaţionale, măsurând performanţa (în înlanţuirea necesară cu ţintele instituţionale, aplicaţiile comportamentale şi rezultatele învățării în contextul modelului hibrid) şi inovând pentru adaptare continuă a mediului de învăţare eficientă, investind în transformarea digitală şi rezilienţa digitală, cu tenacitate și creativitate. Argumentele aduse şi dezvoltarea ideilor au avut un efect catalizator.

Desfășurarea evenimentelor economice și geopolitice, disrupţia economică și socială cauzată de pandemia COVID-19 (inclusiv impactul sever asupra sănătății mintale și bunăstării oamenilor, obstacolele psihologice și sociale) invită la analiză profundă. Presiunile lanțului de aprovizionare și desfacere, inflația crescută, nevoia de soluții viabile pentru schimbările climatice, impactul factorilor conducători şi inhibitori asupra transformării digitale, extinderea metaversului (ca succesor al actualului internet; considerând pilonii facilitatorilor tehnologici: reţea, ecosistem de nor interschimbabil, inteligenţă artificială, viziune computerizată, blockchain, robotică/internetul lucrurilor, interactivitatea utilizatorului, realitatea extinsă) și sporirea experienţelor imersive, necesitatea tehnologiei celei mai potrivite pentru decizia strategică, noile perspective în materie de securitate cibernetică, poziţionarea întreprinderilor ca parte a economiei, a societăţii şi a mediului înconjurător etc. impun, fără îndoială, o concentrare sporită pe controlul a ceea ce se poate controla și furnizarea unor rezultate care se impun.

Cum spunea recent Matthew J. Slaughter (Professor of International Business, Tuck School of Business, Dartmouth College) trebuie să fim atenți în ceea ce privește viitorul (economiștilor fiindu-le cunoscut, de exemplu, faptul că şi optimizarea poate avea perturbații care sunt foarte neliniare – https://www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/forward-thinking-on-globalization-and-the-evolving-role-of-corporate-leadership?). Iar cum atrage atenţia tot McKinsey, provocarea inflației, de exemplu, constă în trecerea la creșterea costurilor, menținând în același timp marjele și fără a pierde clienți, ceea ce face ca abordarea chirurgicală a creșterilor de preț să fie atât de importantă (se face aici comparaţia cu o cameră de control militară, care urmăreşte cum se desfășoară situația și se iau decizii rapide), fiind recomandabile asigurarea nivelului necesar de vizibilitate asupra operațiunilor și a vitezei necesare de evaluare și reacție – https://www.mckinsey.com/about-us/new-at-mckinsey-blog/adapting-to-inflation-ask-an-expert). Pe de altă parte, cum spunea recent Larry Summers (Profesor la Universitatea Harvard şi fost Secretar al Trezoreriei pentru Președintele Clinton și Director al Consiliului Economic Naţional pentru Președintele Obama), într-un interviu pentru Kellogg Insight (Northwestern University): o aşa numită “aterizare moale” prin răcirea economiei doar suficient pentru a reduce inflația fără a o trimite într-o spirală descendentă este puțin probabil să reușească; este recomandabil a se avea în vedere ceea ce este cel mai probabil și ceea ce pare probabil, afirmațiile absolute… nefiind potrivite.

Tot recent, un buletin informativ Insider Intelligence (eMarketer) a atras atenţia asupra predicţiei făcute de economistul David Rosenberg (Președinte și economist șef și strateg al Rosenberg Research & Associates Inc., o cunoscută firmă de consultanță economică) în legatură cu faptul că S&P 500 (un indice bursier care conține 500 de companii publice mari, majoritatea americane; indice realizat de compania Standard & Poor’s, divizie a McGraw-Hill) se va prăbuși cu încă 17%. În opinia lui Rosenberg (https://markets.businessinsider.com/news/stocks/stock-market-crash-2008-financial-crisis-bear-predictions-david-rosenberg-2022-5?) în prezent “retrăim vara lui 2008”.

Această precizare suplimentară făcută de David Rosenberg (cu privire la anul 2008) ne-a adus aminte, printre altele, de începutul expunerii (care pare să fie de actualitate) unui reprezentant al Universității Româno-Americane, moderator la o Conferinţă din anul următor, 2009: “S-a pus mai des sau mai rar problema modului în care simt oamenii lumea în care îşi duc viaţa de zi cu zi şi care este modelul motivaţiei, considerându-se că valoarea de bază a standardelor este dată de construirea unei lumi mai bune pentru fiecare. Asistăm tot mai des la schimbări în valori, în asteptări, în coduri etice, în emoţii. Observăm zbateri şi dezbateri permanente legate de crearea succesului firmei şi asigurarea protecţiei viitorului, de garanţii în privinţa efectuării acestei călătorii zilnice în direcţia bună, pe fondul tot mai consistent al presiunii uriaşe a reclădirii încrederii în firme, în pieţe şi în analiza investiţiei ca urmare a creşterii în vigoare, pas cu pas, a recesiunii. Viaţa ne obligă să nutrim speranţa, ca stare a minţii, în producerea de cunoaştere pentru înţelepciune, recunoscând momentul adevărului şi devenind arhitecţi ai conversaţiei generatoare de acţiune responsabilă. Avem nevoie de unire în cuget şi simţire… Aspectele incluse într-o agendă sunt întotdeauna determinate de timp şi de context. Cum noi, ca indivizi, avem limitări cognitive datorate atât memoriei, cât şi atenţiei şi procesării… (avem nevoie) … a ne mai întreba ce este cu adevărat bine şi ce este cu adevărat rău şi dacă putem spera într-o “intuiţie strategică” în privinţa a cum şi de ce să construim drumul (în timp ce mergem pe el) către ce este cu adevărat bine în raport cu calitatea vieţii” (Th. P., 2009, Conferinţa “Responsabilitatea socială corporativă şi dezvoltarea durabilă”, SNSPA).

Dezbaterea organizată de HMM Journal & RDC Magazine în Sala Senatului Universității Româno-Americane a fost riguroasă, bucurându-se de exprimarea unor puncte de vedere remarcabile (stimulând continuarea şi în viitorul apropiat a schimbului de idei): Prof. Dr. Ion Bulborea (Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei, reputat Profesor al Facultăţii de Management-Marketing a Universității Româno-Americane), Preşedintele Asociației Pro Consumatori/APC, Conf. Dr. Costel Stanciu (Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei), Prof. Dr. Ing. Victor Greu (Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei), Ec. Nicolaie Mihăiescu (Vicepreşedinte al Comitetului Român al Distribuţiei), Prof. Dr. Ovidiu Folcuţ, Preşedintele Senatului Universității Româno-Americane (Membru de onoare al Comitetului Român al Distribuţiei), Prof. Dr. Virgil Popa, Universitatea Valahia Târgovişte, Fondatorul Conferinţei internaţionale “Supply Chain Management for Efficient Consumer Response Conference”/SCM4ECR (Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei), Prof. Dr. Tudor Edu, Prorector pentru cercetare științifică, inovare și internaționalizare, Universitatea Româno-Americană (Membru al Comitetului Român al Distribuţiei) ş.a.

2. Analiză profundă cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

3. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

4. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

5. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

6. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

7. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

8. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

9. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

10. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

11. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

12. Remember cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine

 

13. Analiză profundă cu prilejul dezbaterii HMM Journal & RDC Magazine