Succes internaţional pentru Universitatea Româno-Americană evidenţiat de Website-ul Global al “Consumer Goods Forum”, organizație condusă de CEOs reprezentând 400 de companii reputate la nivel global
noiembrie 6, 2020
Profesorul Ion Bulborea: “Vocea înţeleptului în pustiu”
decembrie 8, 2020
Show all

Raportul Consiliului Concurenţei “Evoluția concurenței în sectoare cheie 2020”

În urmă cu un an, la mijlocul lunii octombrie 2019, am prezentat opinia cu privire la “Evoluția tehnologiei, digitalizarea, inovarea și dilemele cu care se confruntă lanțurile de aprovizionare şi desfacere de astăzi” (https://holisticmarketingmanagement.ro/a-great-experience-the-academic-business-partnership-2019-scm-4-ecr-conference/ ). Anul acesta după aceeaşi Conferinţă, având ca temă “Managementul digitalizării în lanțul de aprovizionare şi desfacere cu cumpărători și utilizatori”, Website-ul Global al celei mai mari alianţe strategice de business la nivel global – Consumer Goods Forum (CGF, Forumul Bunurilor de Consum), o organizaţie condusă de CEOs – a făcut trimitere, pe data de 5 noiembrie 2020, la Conferinţa din Octombrie 2020 (https://holisticmarketingmanagement.ro/succes-international-pentru-universitatea-romano-americana-evidentiat-de-website-ul-global-al-consumer-goods-forum-organizatie-condusa-de-ceos-reprezentand-400-de-companii-reputate/ ), citând doi dintre participanţi: “Nu există nicio îndoială că prin valorizarea digitalizării se poate adăuga o nouă valoare” (Profesor Theodor Purcărea, Universitatea Româno-Americană); “Conferința reunește mediul academic și mediul de afaceri într-un mod eficient și neobișnuit, adunând oameni din întreaga lume pasionați de logistică și de răspuns eficient pentru consumator” (Ruediger Hagedorn, End-to-End-Value Chain Director, The Consumer Goods Forum).

Joi, 19 noiembrie 2020, s-au desfăşurat lucrările Videoconferinței organizată  de Consiliul Concurenţei cu ocazia lansării Raportului “Evoluția concurenței în sectoare cheie – 2020”. În cadrul conferinței au fost dezbătute tendinţele evoluției economiei românești și măsurile ce ar trebui impuse în România pentru adaptarea la noile condiții de piață. Evenimentul a fost urmărit LIVE, fiind transmis în direct pe paginile de Facebook ale Consiliului Concurenței și Pria Events, Raluca VOIVOZEANU, CEO PriaEvents (colaboratoare tradiţională, în deceniul care se apropie de sfârşit, a Consiliului Concurenţei), deschizând conferința.

Speakerii videoconferinței, cu expertiză recunoscută, au fost următorii: Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliul Concurenței; Christina VERCHERE, Directorul General al OMV Petrom (cu o bogată experienţă internaţională si cu o pledoarie constantă pentru solidaritate, reziliență și leadership); Mihai MATEI, Președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS; CEO-ul Essensys Software este cunoscut ca autor principal al primului ghid de achiziții software pentru instituțiile publice din România); Ionuţ DUMITRU, Economist Șef Raiffensen Bank (fost Preşedinte al Consiliului Fiscal, Profesor la ASE Bucureşti; a fost oaspetele Universităţii Româno-Americane cu ocazia remarcabilului eveniment prilejuit de sărbătorirea distinsului Profesor Moisă ALTĂR); Oana ROMANO, Economist Șef, Consiliul Concurenței (care a prezentat Raportul “Evoluția concurenței în sectoare cheie”); Mihaela ION, Avocat Popovici, Nițu, Stoica & Asociații (cu experiență în reglementări antitrust, proceduri de control al concentrărilor economice, ajutoare de stat, reglementări privind comerțul şi concurența neloială). A participat şi Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei.

Președintele Consiliul Concurenței, Bogdan CHIRIȚOIU, a subliniat de la bun început abordarea riguroasă care a stat la baza unei structuri a Raportului Consiliului Concurenței 2020 de natură a permite o perspectivă de ansamblu privind rolul diferitelor sectoare și vulnerabilitatea acestora în fața crizei curente. Iar aceasta pe fondul preocupării generale de organizare pentru a răspunde în mod adevat crizei, susținând revenirea (limitând efectele economice negative prin efort de echipă multidisciplinară care dă sens situației, colectând continuu informații corecte si profunde pe măsura evoluţiilor, evaluând situația din multiple puncte de vedere, anticipând ce se poate întâmpla în continuare și acționând în consecinţă). Bogdan CHIRIȚOIU a punctat cu claritate: “Contracția ofertei, pe fondul acestor evoluții, a fost atenuată, în cazul crizei actuale, de digitalizare. Dimensiunea componentei digitale la nivelul diferitelor domenii este unul din factorii explicativi ai modului diferit în care impactul crizei a fost resimțit, iar creșterea digitalizării, accelerată de contextul actual, este în măsură să faciliteze revenirea economică. Multe din schimbările datorate adaptării la noile condiții de piață vor fi permanente și se vor reflecta în modificări fundamentale ale modelelor de afaceri. În acest cadru dinamic de adaptare și răspuns la noile condiții de piață, politica de concurență joacă un rol activ. Ne-am implicat, în toată această perioadă, în modelarea măsurilor economice de sprijin și a celorlalte demersuri ale statului orientate către limitarea efectelor economice negative”.

Raportul lansat de Consiliul Concurenţei cu ocazia videoconferinței “Evoluția concurenței în sectoare cheie – 2020” din ziua de 19 noiembrie 2020 a reconfirmat performanța şi practicile perfecționate de lucru (cu îmbunătățirea constantă a metodologiei de analiză, inclusiv considerând impactul transformării digitale asupra: schimbării structurilor organizaţionale, reproiectării proceselor şi relaţiilor specifice unui ecosistem) ale Consiliului Concurenţei, remarcabila sa adaptare la noul context fără precedent (de incertitudine ridicată), luându-se decizii calitative în timp real. Este, de asemenea, evidentă continuarea promovării culturii concurenței pe piețele relevante (de natura a stimula obținerea eficienței economice), atât prin încurajarea abordării problemelor de concurență și respectarea conformării, cât şi prin stimularea dialogului strategic tradiţional cu toate părţile interesate, expresie a preocupării riguroase pentru bunăstarea consumatorilor promovată de piețe competitive și funcționale.

Valoroasa analiză a contextului macroeconomic și financiar prezentată de Economistul Șef Raiffensen Bank, Profesorul Ionuţ DUMITRU (sectoare performante şi mai slabe în termeni de recuperare economică după 7 luni de criză; revenirea economiei pe o traiectorie de creştere; caracterul esenţial al creşterii capacităţii de absorbţie pentru fructificarea alocărilor de fonduri europene; impactul negativ de durată al pandemiei COVID-19; efectul noilor restricţii etc.; adâncirea dezechilibrelor macroeconomice etc.) ne-a adus aminte şi de prezenţa Domniei Sale, aşa cum am menţionat, la remarcabilul eveniment prilejuit de sărbătorirea, la Universitatea Româno-Americană, a distinsului Profesor Moisă ALTĂR. Ceea ce confirmă şi veritabila valoare umană a Economistului Ionuţ DUMITRU. Imaginile reflectând acel moment special vorbesc de la sine. Domnul Profesor Moisă ALTĂR, este, printre altele şi Membru de Onoare al asociaţiei ştiintifice (care are sediul social la Universitatea Româno-Americană) Comitetul Român al Distribuţiei, precum şi Membru al Consiliului Director al Comitetului Român al Distribuţiei – Board of Directors – Comitetul Roman al Distributiei

O frumoasă coincidenţă: un articol publicat de “Romanian Distribution Committee Magazine” în anul 2011 face trimitere şi la Ionuţ DUMITRU, Raiffensen Bank, articolul fiind intitulat “Un BRAND, Profesorul Moisă ALTĂR şi ecosistemul conversației profesionale ca expresie a managementului intelligent” – http://crd-aida.ro/RePEc/rdc/v2i3/5.pdf .

O altă coincidenţă frumoasă, mult mai recentă, chiar în acest an, 2020: atât Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei, cât şi Riccardo Garosci, fostul Raportor al Comisiei Europene pentru Cartea Verde a Comerţului European şi Vicepresedinte al Comisiei Economice şi Monetare a Parlamentului European, în prezent Vicepreşedinte al CONFCOMMERCIO, Confederaţia Generală Italiană a Comerţului, Turismului şi Serviciilor şi Preşedinte al AICE, Asociaţia Italiană pentru Comerţul Exterior, au dat curs invitaţiei Comitetului Român al Distribuţiei – Board of Directors – Comitetul Roman al Distributiei devenind Membri de Onoare.

În urmă cu un an, tot în luna noiembrie s-au desfăşurat lucrările Conferinţei “MEDIUL CONCURENŢIAL ŞI COMPETITIVITATEA ÎN SECTOARELE CHEIE ALE ECONOMIEI ROMÂNEŞTI”. Site-ul Comitetului Român al Distribuţiei a informat, conform tradiţiei, despre acest semnificativ eveniment la care Academicianul Mugur ISĂRESCU, Guvernatorul Băncii Naţionale a României a tinut un Discurs de deschidere de înaltă ţinută: https://www.crd-aida.ro/2019/11/raportul-consiliului-concurentei-privind-evolutia-concurentei-in-sectoare-cheie-2019/.